Gesprek met Ernst van Raalte

Ernst van Raalte, directeur Productie en Logistiek

De productieflow verbeteren.”

Bovengenoemde uitspraak bleef hangen in het gesprek met Ernst van Raalte. Sinds begin dit jaar zijn de bedrijven Florigo, De Kuiper en Hegro samengebracht tot een overkoepelende onderneming: Bien Cuit. De nieuwe organisatie wordt geleid door twee ervaren mannen, Leo Huibregste – algemeen directeur – en Ernst van Raalte. Ernst is verantwoordelijk voor Productie en Logistiek.

Toekomst is heel nabij

Wanneer Ernst de productiehal – sommigen hebben het over de werkplaats of de fabriek – vanaf een hoog platform overziet, komt hij los. Het is aan hem te merken dat logistiek bij het productieproces hem na aan het hart ligt. Zijn woorden zijn gelardeerd met een flinke scheut ervaring op dit terrein. Wat hier aan de Glazenmakersweg plaatsheeft en in de zeer nabije toekomst nog zal worden gerealiseerd, heeft Van Raalte letterlijk en figuurlijk voor ogen. Het is duidelijk dat hij met een flinke dosis realistisch optimisme rondkijkt.

Kijk”, zegt hij, “die grote bakwand daar links beneden moet vanmiddag nog worden afgebouwd. Die gaat naar Staphorst.” Zo op het eerste gezicht is daar nog het nodige aan te doen.

LaswerkhoekMaar dan richt Ernst zich meer in het algemeen op wat er allemaal nog moet gebeuren, dit jaar en ook nog volgend jaar. De ligging van Florigo is uiterst strategisch. Met een flinke tussenruimte naar de buren zijn er volop mogelijkheden. Die buurman is ReviconBarosta, een toonaangevende leverancier van roestvast stalen producten en componenten. Ruim een jaar geleden hebben Revicon uit Woerden en Barosta uit Montfoort ook al hun krachten gebundeld. Barosta is eigenlijk de rvs-specialist uit de ElmarGroep. Convent Capital realiseert op die manier, samen met Florigo, De Kuiper en Hegro een sterk ‘metaal conglomeraat’.

1 + 1 + 1 = meer dan 3

Buurman ReviconBarosta is een waardevolle toeleverancier. Ook, of beter juist, logistiek want de spullen kunnen bijna letterlijk worden doorgeschoven.

Kortom, de samenvoeging van Florigo, De Kuiper en Hegro is niet ‘zomaar’ een optelsom van drie bedrijven die actief zijn met bakwanden. Hegro is inmiddels al ondergebracht aan de Glazenmakersweg. Mogelijk dat ook De Kuiper bij een flink stuk uitbouw van de fabriekshal hier onderdak kan vinden. Wetende dat deze hal bij de oplevering, inmiddels alweer 10 jaar geleden, zeer ruim in zijn jasje zat is het nu verbazingwekkend om te zien hoe vol het nu is.

Logistiek stroomlijnen

Relatief vol, volgens Van Raalte, want er is met een goede logistieke aanpak nog veel ruimte – en productiesnelheid – te winnen. “Zo zijn er twee plaattorens en dat moet terug naar één; dat is efficiënter en spaart veel ruimte. Dat gaat ook op voor het concentreren van laswerkzaamheden – o.a. ketels – op een vaste plek in de fabriek. De lasersnijmachine kan beter worden benut en ook bij het voorraadbeheer en de opslag daarvan zijn nog ‘slagen te maken’.”

Wanneer dat allemaal is gerealiseerd komt er vanzelf meer logica in de onderdelenaanvoer voor het bouwen en assembleren van bakwanden. Op die manier worden alle, dan wel zoveel mogelijk, onderdelen in een keer (in een ‘kit’) verzameld en aan een bepaalde te bouwen bakwand ‘toebedeeld’. Er is bij Hegro al ervaring met dit systeem (ERP). Dan ontstaat er een productieflow. Ernst van Raalte rekent erop dat dit hele proces met een jaar tot anderhalf jaar zal zijn afgerond.

Wat betekent dit voor de klant?

Los van kwaliteitsborging en betere productie(tijd)planning, wat betekent de samenvoeging van Florigo, De Kuiper en Hegro tot Bien Cuit nu voor de klant?

De mogelijkheden om zelf als (potentiële) klant geheel in 3D via een tekenprogramma ‘jouw’ wensen te ‘vertalen’ in een virtuele, maar bijna levensechte situatie. Als je tot een (herhaalde) aanschaf van een nieuwe bakwand hebt besloten – ter ondersteuning zijn nu meerdere ervaren buitendienstadviseurs beschikbaar – is het goed om te weten dat er ook een professionele ‘storingsdienst’ 24/7 stand-by is.

Het assortiment en de bijbehorende prijsklassen lopen nu ‘onder een dak’ soepel in elkaar over. De keuze om een stapje, of twee stapjes omhoog te maken is nu eenvoudiger en overzichtelijker. De klant wiens basisbehoeften niet zo hoog (hoeven te) liggen kan met deze mogelijkheden prima uit de voeten en kan binnen dezelfde organisatie – bij wijze van spreken op elk moment – geruisloos overstappen of ‘doorgroeien’ als het om zijn of haar bakcapaciteit gaat.